آمادگی پیش از آزمایش
پیشنیازها، ملزومات، زمان و نحوه آماده شدن برای انجام انواع تستهای آزمایشگاهی
ناشتایی پیش از آزمایش
برای انجام بعضی از آزمایشهای خون لازم است که ناشتا باشید. ممکن است پزشک از شما بخواهد چند ساعت قبل از انجام آزمایش به جز آب چیزی نخورید و ننوشید. ناشتا بودن قبل از انجام بعضی از آزمایشها برای دقیق بودن نتیجه آزمایش اهمیت دارد. ویتامینها، مواد معدنی، پروتئینها، چربیها و کربوهیدراتها که در تمام غذاها و نوشیدنیها وجود دارند، بر نتیجه آزمایش تاثیر میگذارند.
البته همهی آزمایشهای خون نیاز به ناشتا بودن ندارند. آزمایشهایی که نیاز به ناشتا بودن دارند عبارتند از:
آزمایش قند خون
آزمایش عملکرد کبد
آزمایش کلسترول
آزمایش تریگلیسیرید
آزمایش HDL و LDL
پانل متابولیک پایه
پانل عملکرد کلیه
پانل لیپوپروتئین
اگر پزشک آزمایش خون جدیدی را برایتان تجویز کرد و هیچ توصیهای در مورد ناشتا بودن یا مدت زمان ناشتایی قبل از آزمایش نداد، برای اطمینان در مورد آن سوال کنید. برخی از آزمایشها مثل آزمایش خون مخفی مدفوع، نیازی به ناشتا بودن ندارند اما باید از مصرف برخی غذاها خودداری کرد. گوشت قرمز، کلم بروکلی و حتی بعضی از داروها ممکن است منجر به جواب منفی کاذب در نتیجه آزمایش شوند.
← توجه
اطلاعات نوشتهشده در این صفحه، بر اساس پروتکلهای عمومی آزمایش نوشته شده است و ممکن است بنا به وضعیت سلامتی شما، با تجویز پزشک معالج برای شما مطابقت نداشته باشد. در این صورت لازم است بر اساس دستورالعمل پزشک اقدام نمایید.
در دوران بارداری
اگر از سلامتی کافی برخوردار باشید و بارداریتان پرخطر نباشد، ناشتایی به مدت چند ساعت در دوران بارداری بیخطر است. گاهی ناشتایی در خانمهای باردار موجب سوزش معده میشود. اگر علائم نگرانکنندهای را تجربه کردید فوراً به پزشک مراجعه کنید.
نوشیدن آب
نوشیدن آب قبل از آزمایش مانعی ندارد، مگر اینکه پزشک توصیه دیگری داشته باشد. این ناشتایی متفاوت از خالی بودن کامل معده طی یک عمل جراحی است. در حالت کلی در زمان ناشتایی از نوشیدن آبلیمو، نوشیدنیهای گازدار، آبمیوه و امثال آنها بپرهیزید.
نوشیدن چای و قهوه
مصرف چای و قهوه ممکن است در نتیجه آزمایش تداخل ایجاد کند، زیرا حاوی کافئین و مواد گیاهی هستند. همچنین نوشیدن آنها، میزان ادرار را افزایش داده و منجر به کمشدن آب بدن و کاهش حجم خون میشود و پیدا کردن رگ برای خونگیری دشوار خواهد شد.