• 08338385712
  • همه‌روزه (به‌جز روزهای تعطیل) از 6:30 صبح الی 20:30 عصر

آمادگی‌های لازم برای انجام آزمایش
نیازی به آمادگی خاص قبل از آزمایش نیست.

معرفی آزمایش IGRA (QuantiFERON)

مایکوباکتریوم توبرکلوزیس (Mycobacterium tuberculosis) عامل به وجود آورنده‌ی بیماری توبرکلوز یا سل (TB) است. این باکتری به‌راحتی از فردی به فرد دیگر و عمدتاً از طریق عطسه یا سرفه منتقل می‌شود. آلوده شدن به باکتری مایکوباکتریوم توبرکلوزیس سبب بروز عفونت توبرکلوز می‌شود که این نیز منجر به بیماری توبرکلوز خواهد ‌شد. TB بیشتر به ریه‌ها آسیب می‌زند ولی ارگان‌های حیاتی دیگری مثل مغز، ستون‌فقرات و کلیه‌ها نیز تحت‌تأثیر آن قرار می‌گیرند.

هدف از انجام آزمایش

تست‌های TB یا آزمایش رهایی و ترشح اینترفرون گاما (IGRAs) برای بررسی عفونت توبرکلوز انجام می‌گیرند، همچنین برای کمک به تشخیص توبرکلوز در کسانی که علائم این بیماری را از خود نشان می‌دهد، استفاده می‌شود. آزمایش خون TB از نمونه‌ی خونی برای بررسی وجود واکنش ایمنی در برابر مایکوباکتریوم توبرکلوزیس استفاده می‌کند.

چگونگی انجام آزمایش

از نمونه‌ی خونی برای انجام این تست استفاده می‌شود.

تست IGRA به چه دلایلی انجام می‌شود؟

آزمایش خون TB برای اندازه‌گیری پاسخ ایمنی فرد نسبت به باکتری به وجود آورنده‌ی TB مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین از این آزمایش می‌توان به عنوان ابزار غربالگری برای عفونت توبرکلوز و ابزار تشخیصی برای بیماری توبرکلوز استفاده کرد.

عفونت توبرکلوز زمانی بروز می‌یابد که فرد حامل باکتری TB است ولی سیستم ایمنی آنها قادر به کنترل عفونت است که به این حالت عفونت سل نهفته (Latent tuberculosis) نیز گفته ‌می‌شود. افراد مبتلا به عفونت سل، علائم سل را از خود بروز نداده و قادر به انتقال آن به افراد دیگر نیستند. با این حال، در صورت عدم‌درمان، این عفونت ممکن است به بیماری سل تبدیل شود.

در حین انجام آزمایش

ممکن است به‌هنگام خونگیری کمی درد یا سوزش را در محل فرو رفتن سوزن به بدن احساس کنید. ممکن است در محل خونگیری کمی احساس ضربان قوی نیز بکنید. همچنین احتمال کبودی نیز وجود دارد ولی به‌زودی رفع خواهد ‌شد.

آزمایش IGRA در کرمانشاه

در کرمانشاه برای انجام این آزمایش در اسرع وقت و با بالاترین دقت، می‌توانید به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی مراجعه کنید.

تفسیر نتایج آزمایش

نتایج حاصل از آزمایش خون TB معمولاً به سه روش نیز گزارش می‌شوند:

نتیجه‌ی مثبت
به این معنی‌ست که واکنش ایمنی نسبت به باکتری TB وجود داشته و احتمالاً عفونت نیز وجود دارد.
نتیجه‌ی منفی
به این معنی‌ست هیچ واکنشی ایمنی نسبت به باکتری TB وجود نداشته و عفونت نیز وجود ندارد.
نتیجه‌ی غیر‌قابل‌تفسیر
به این معنی‌ست که نتیجه نامشخص، نامعتبر و یا در مرز بوده‌است.

آزمایش خون TB همچنین شامل برخی اعداد است که سطح اینترفرون گاما تولید‌شده توسط سلول‌های ایمنی در خود را گزارش می‌دهد.

آزمایش‌های خون TB به‌تنهایی بیماری توبرکلوز یا سل را تشخیص نمی‌دهند، بلکه صرفاً قادر به تشخیص این هستند که آیا فرد به باکتری عامل سل آلوده شده‌است یا نه. پزشکان با در نظر گرفتن فاکتور‌های دیگری مثل سابقه‌ی بیماری‌های فرد، علائم و نتایج آزمایش‌های دیگر قادر به تشخیص بیماری سل خواهد ‌بود.

توجه

مطالب نوشته‌شده در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این آزمایش آماده شده است و به‌هیچ‌عنوان نمی‌تواند جایگزین نظر پزشک معالج شما در تشخیص و درمان بیماری‌ها باشد. لطفاً برای هرگونه مشاوره در زمینه انجام و تفسیر آزمایش، به پزشک خود مراجعه کنید.

نام‌های دیگر آزمایش
TB Blood Test, Interferon-Gamma Release Assay, QuantiFERON-TB Gold Plus (QFT-Plus), T-SPOT.TB test (T-Spot)
منابع
Adams LV, Starke JR. Latent tuberculosis infection in children. In: Fordham von Reyn C, Edwards MS, eds. https://www.uptodate.com/contents/latent-tuberculosis-infection-in-children
Adams LV, Starke JR. Tuberculosis disease in children. In: Fordham von Reyn C, Edwards MS, edshttps://www.uptodate.com/contents/tuberculosis-disease-in-children/
Benditt D. Reflex syncope in adults and adolescents: Treatment. In: Kowey P, ed. https://www.uptodate.com/contents/reflex-syncope-in-adults-and-adolescents-treatment/
Bernardo J. Diagnosis of pulmonary tuberculosis in adults. In: Fordham von Reyn C, ed. https://www.uptodate.com/contents/diagnosis-of-pulmonary-tuberculosis-in-adults
واتساپ