• 08338385712
  • همه‌روزه (به‌جز روزهای تعطیل) از 6:30 صبح الی 20:30 عصر

آزمایش ایمونوشیمی مدفوع (FIT)

آمادگی‌های لازم برای انجام آزمایش
نیازی به آمادگی خاص قبل از آزمایش نیست.

معرفی آزمایش ایمونوشیمی مدفوع

آزمایش ایمونوشیمی مدفوع (FIT) وجود خون مخفی در مدفوع را بررسی می‌کند. این تست اغلب برای غربالگری سرطان‌ روده‌ی بزرگ انجام می‌گیرد ولی برای شناسایی سایر بیماری‌هایی که سبب خونریزی دستگاه گوارشی می‌شوند نیز کاربرد دارد. تست FIT از نمونه‌ی مدفوعی که فرد در خانه جمع‌آوری کرده، استفاده می‌کند.

با این که تست FIT نسبت به سایر آزمایش‌های مدفوع، نتایج قابل‌اعتماد‌تری را ارائه می‌دهد ولی برای تشخیص بیماری مورد استفاده قرار نمی‌گیرد. در صورت مشاهده‌ی نتایج غیر‌طبیعی، آزمایش‌های بیشتری انجام خواهد ‌گرفت.

هدف از انجام آزمایش

هدف اولیه از انجام آزمایش FIT کمک به تشخیص زود‌هنگام سرطان روده‌ی بزرگ یا پولیپ‌های پیش‌سرطانی است. پولیپ روده، توده‌ی کوچکی از سلول‌هاست. اغلب پولیپ‌ها خطری برای فرد ایجاد نمی‌کنند ولی برخی از آنها در صورتی که برداشته‌نشوند، احتمال سرطانی شدن را دارند.

چگونگی انجام آزمایش

برای انجام این آزمایش، جمع‌آوری نمونه‌ی مدفوع با بُرس یا وسیله‌ی مخصوص و ظرف نمونه‌برداری لازم است که این کار را می‌توان در منزل نیز انجام داد.

تست FIT به چه دلایلی انجام می‌شود؟

این آزمایش، به‌عنوان تست غربالگری استفاده می‌شود یعنی وجود نشانه‌های سرطان یا پولیپ در افرادی که علائمی از خود نشان نمی‌دهند را می‌سنجد. تست FIT برای افرادی که در حال حاضر به سرطان مبتلا هستند، استفاده نمی‌شود.

آزمایش ایمونوشیمی مدفوع در کرمانشاه

در کرمانشاه برای انجام این آزمایش در اسرع وقت و با بالاترین دقت، می‌توانید به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی مراجعه کنید.

تفسیر نتایج آزمایش

بیشتر نتایج مربوط به آزمایش FIT شامل مثبت، منفی و یا نامشخص است و معمولاً از ارزش‌های عددی برای تفسیر آن استفاده نمی‌شود.

نتیجه‌ی مثبت که به‌عنوان نتیجه‌ی غیر‌نرمال نیز محسوب می‌شود به این معنی‌ست که نمونه حاوی خون است. این حالت، لزوماً به‌معنی ابتلای فرد به سرطان روده‌ی بزرگ نیست؛ زیرا برخی بیماری‌های غیر‌سرطانی نیز موجب ظهور خون در مدفوع می‌شوند. در صورت مثبت شدن نتیجه‌ی آزمایش لازم است با پزشک در میان گذاشته‌شود. در این حالت، پزشک معمولاً انجام کولونوسکوپی را توصیه کرده و یا معاینه‌های دیگری برای ارزیابی سلامت کولون و رکتوم انجام می‌دهد.

نتیجه‌ی منفی، به این معنی‌ست که هیچ خونی در نمونه‌ی ادرار یافت نشده‌است و این به‌عنوان نتیجه‌ای نرمال محسوب می‌شود. گرچه، نتایج منفی به‌معنی عدم‌ابتلای فرد به سرطان روده یا پولیپ نیست چرا که گاهی سرطان‌ها یا پولیپ‌ها با خونریزی همراه نیستند.

نتایج نامشخص، به این معنی‌ست که تست به خوبی عمل نکرده‌است و باید بار دیگر آزمایش انجام بگیرد. در آزمایش مجدد، از عمل به تمام دستورالعمل‌های خواسته‌شده برای انجام آزمایش، اطمینان حاصل کنید.

توجه

مطالب نوشته‌شده در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این آزمایش آماده شده است و به‌هیچ‌عنوان نمی‌تواند جایگزین نظر پزشک معالج شما در تشخیص و درمان بیماری‌ها باشد. لطفاً برای هرگونه مشاوره در زمینه انجام و تفسیر آزمایش، به پزشک خود مراجعه کنید.

نام‌های دیگر آزمایش
FIT (IFOB), Fecal Immunochemical Test, Immunochemical fecal occult blood test, iFOBT
منابع
A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Cologuard. https://medlineplus.gov/ency/article/007747.htm
A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Fecal immunochemical test (FIT). https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000704.htm
A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Stool guaiac test. https://medlineplus.gov/ency/article/003393.htm
American Cancer Society. Colorectal cancer screening tests. https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/detection-diagnosis-staging/screening-tests-used.html
Centers for Disease Control and Prevention. Colorectal cancer screening tests. https://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/screening/tests.htm https://www.testing.com/tests/fecal-immunochemical-test/
واتساپ