• 08338385712
  • همه‌روزه (به‌جز روزهای تعطیل) از 6:30 صبح الی 20:30 عصر

آزمایش MB کراتینن‌فسفو‌کیناز (CK-MB)

آمادگی‌های لازم برای انجام آزمایش
نیازی به آمادگی خاص قبل از آزمایش نیست.

معرفی آزمایش MB کراتینن‌فسفو‌کیناز

MB کراتین‌کیناز (CK-MB) آنزیمی‌ست که بیشتر در سلول‌های ماهیچه‌ای قلب پیدا می‌شود. این آزمایش میزان CK-MB را در خون اندازه می‌گیرد.

کراتین‌کیناز (CK) از سلول‌های ماهیچه‌ای ترشح شده و به‌هنگام آسیب عضله در خون قابل تشخیص است. مقدار جزئی CK که در حالت طبیعی در خون وجود دارد، CK-MM است. CK-BB تقریباً هیچ‌وقت وارد خون نمی‌شود و مقادیر CK-MB معمولاً به‌هنگام آسیب قلبی در خون افزایش می‌یابد.

هدف از انجام آزمایش

آزمایش MB کراتین‌کیناز (CK-MB) ممکن است به‌عنوان تست مکمل بعد از آزمایش کراتین‌کیناز (CK) انجام بگیرد. زیرا به تمایز آسیب قلبی از آسیب ماهیچه‌ی اسکلتی بودن کمک می‌کند.

چگونگی انجام آزمایش

از نمونه‌ی خونی برای انجام این تست استفاده می‌شود.

تست CK-MB به چه دلایلی انجام می‌شود؟

تست CK-MB معمولاً به‌همراه یا بعد از تست CK، زمانی که فرد احساس درد در ناحیه‌ی سینه می‌کند، به تجویز پزشک انجام می‌گیرد تا مشخص شود درد سینه به دلیل حمله‌ی قلبی‌ست یا نه. معمولاً در این شرایط در صورتی که آزمایش تروپونین اختصاصی دیگر در دسترس نباشد، این تست انجام می‌گیرد. همچنین تست CK-MB برای تشخیص افزایش CK در خون به دلیل آسیب کدام نوع ماهیچه در بدن( قلبی یا سایر ماهیچه‌ها) انجام می‌گیرد.

در حین انجام آزمایش

ممکن است به‌هنگام خونگیری کمی درد یا سوزش را در محل فرو رفتن سوزن به بدن احساس کنید. همچنین ممکن است در محل خونگیری کمی احساس ضربان قوی نیز بکنید.

آزمایش CK-MB در کرمانشاه

در کرمانشاه برای انجام این آزمایش در اسرع وقت و با بالاترین دقت، می‌توانید به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی مراجعه کنید.

تفسیر نتایج آزمایش

مقادیر CK-MB در حالت طبیعی در خون غیرقابل‌تشخیص و بسیار کم است.

درد قفسه‌ی سینه و افزایش CK به‌همراه سطوح بالای CK-MB نشان می‌دهد که فرد به احتمال قوی اخیراً دچار حمله‌ی قلبی شده‌است. نتایجی که کاهش سپس دوباره افزایش می‌یابند نشان‌دهنده‌ی سکته‌ی دوم یا آسیب قلبی در فرد است.

در صورتی که CK-MB افزایش یافته و نسبت CK-MB به CK (شاخص نسبی) کل بیشتر از ۵/۲-۳ شود به این معنی‌ست که به‌احتمال زیاد قلب آسیب دیده‌است. CK بالا و شاخص نسبی کمتر از این نشانه‌ی این است که ماهیچه‌ی اسکلتی فرد آسیب دیده‌است.

هر نوع آسیب عضله‌ی قلبی که ممکن است به دلیل ضربه‌ی فیزیکی، جراحی، التهاب و کاهش اکسیژن (ایسکمی) رخ بدهد موجب افزایش سطح CK و CK-MB می‌شود. همچنین ورزش شدید نیز سطح هر دو آنزیم در خون را افزایش داده ولی سبب شاخص نسبی پایین‌تری خواهد‌شد.

نارسایی کلیه نیز می‌تواند منجر به افزایش سطح CK-MB بشود.

توجه

مطالب نوشته‌شده در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این آزمایش آماده شده است و به‌هیچ‌عنوان نمی‌تواند جایگزین نظر پزشک معالج شما در تشخیص و درمان بیماری‌ها باشد. لطفاً برای هرگونه مشاوره در زمینه انجام و تفسیر آزمایش، به پزشک خود مراجعه کنید.

نام‌های دیگر آزمایش
CK MB; CPK MB
منابع
Kemp M, et al. Biochemical markers of myocardial injury. Br J Anaesth 2004; 93: 63±73. http://bja.oxfordjournals.org/content/93/1/63.full.pdf.
Koenig K. Absolute CK-MB vs. CK-MB Relative Index for Cardiac Risk Stratification. Journal Watch. 2003;2(7). http://www.medscape.com/viewarticle/459702.
(January 13, 2017) Chest Pain. NHS Choices. http://www.nhs.uk/conditions/chest-pain/Pages/Introduction.aspx.
(June 22, 2015) What is a Heart Attack? National Heart, Lung and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/heartattack/diagnosis. Accessed January 2017.
Vitros. Ortho-Clinical Diagnostics. CK-MB. https://www.cmmc.org/cmmclab/IFU/CKMB_GEM1300_WW_EN_I.pdf. Accessed January 2017.
واتساپ