• 08338385712
  • همه‌روزه (به‌جز روزهای تعطیل) از 6:30 صبح الی 20:30 عصر

آزمایش آنتی‌بادی علیه پپتید سیترولینه حلقوی (Anti-CCP)

آمادگی‌های لازم برای انجام آزمایش
قبل از انجام آزمایش آنتی‌بادی‌ CCP، باید دارو‌های مصرفی خود از جمله دارو‌های تجویز‌شده توسط پزشک، ویتامین‌ها و مکمل‌های خوراکی را با پزشک در میان بگذارید زیرا گاهی لازم است که ۸‌ ساعت قبل از انجام آزمایش، مصرف این دارو‌ها قطع شوند.

معرفی آزمایش آنتی‌بادی علیه پپتید سیترولینه حلقوی

آزمایش آنتی‌بادی علیه پپتید سیترولینه حلقوی (CCP)، آنتی‌بادی‌های CCP خون را شناسایی و اندازه‌گیری می‌کند. آنتی‌بادی‌های CCP توسط سیستم ایمنی بدن ترشح شده و به‌اشتباه به بافت‌های سالم بدن حمله می‌کنند.

آزمایش آنتی‌بادی‌ CCP نیاز به نمونه‌ی خون دارد. این تست برای کمک به تشخیص و یا شناسایی بیماری روماتوئید آرتریت یا روماتیسم مفصلی و ارزیابی شدت بیماری به‌کار می‌رود. روماتوئید آرتریت نوعی بیماری خود-‌ایمنی ا‌ست که بدن به بافت‌های مفصلیِ سالم حمله می‌کند.

هدف از انجام آزمایش

هدف از آزمایش آنتی‌بادی علیه پپتید سیترولینه حلقوی شناسایی آنتی‌بادی‌های CCP است. تست آنتی‌بادی‌ CCP برای تشخیص روماتوئید آرتریت و تعیین شدت بیماری ضروری ا‌ست.

چگونگی انجام آزمایش

آزمایش آنتی‌بادی علیه پپتید سیترولینه حلقوی با گرفتن نمونه‌ی خونی انجام می‌گیرد. سپس میزان آنتی‌بادی‌های CCP موجود در خون مورد بررسی قرار می‌گیرند.

تست Anti-CCP به چه دلایلی انجام می‌شود؟

آزمایش آنتی‌بادی علیه پپتید سیترولینه حلقوی میزان آنتی‌بادی‌های CCP موجود در خون را اندازه می‌گیرد. آنتی‌بادی‌های CCP نوع خاصی از آنتی‌بادی‌ها هستند که توسط سیستم ایمنی تولید شده و به آنها اوتوآنتی‌بادی (Autoantibody) گفته‌می‌شود.

با این‌که بسیاری از آنتی‌بادی‌ها به بدن در مقابله با بیماری‌ها با شناسایی و خنثی کردن موارد بیگانه مثل باکتری یا ویروس کمک می‌کنند، اوتوآنتی‌بادی‌ها این عملکرد مهم سیستم ایمنی را انجام نمی‌دهند. به جای آن، اوتوآنتی‌بادی‌ها با هدف قرار دادن سلول‌ها و بافت‌های سالم بدن به آنها حمله می‌کنند.

آنتی‌بادی‌های CCP در بسیاری از افراد مبتلا به روماتوئید آرتریت شناسایی می‌شوند. گرچه در موارد کمتر، احتمالاً در سایر بیماری‌های خودایمنی مثل سندروم شوگرن یا لوپوس نیز شناسایی می‌شوند. نتایج مثبت تست آنتی‌بادی‌ CCP ممکن است در بیماران مبتلا به توبرکلوز فعال یا سل (TB) و برخی بیماران مبتلا به بیماری‌های مزمن ریوی نیز دیده شوند.

در حین انجام آزمایش

ممکن است به‌هنگام خونگیری کمی درد یا سوزش را در محل فرو رفتن سوزن به بدن احساس کنید. ممکن است در محل خونگیری کمی احساس ضربان قوی نیز بکنید. همچنین احتمال کبودی نیز وجود دارد ولی به‌زودی رفع خواهد ‌شد.

آزمایش Cyclic Citrullinated Peptide Antibody در کرمانشاه

در کرمانشاه برای انجام این آزمایش در اسرع وقت و با بالاترین دقت، می‌توانید به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی مراجعه کنید.

نتایج منفی آزمایش

نتایج منفی تست‌های آنتی‌بادی‌ CCP و RF به این معنی‌ست که فرد به احتمال کمتری به بیماری روماتوئید آرتریت مبتلا‌ست. در این شرایط، پزشک آزمایش‌های بیشتری برای شناسایی دلایل نشانه‌های فرد تجویز می‌کند.

نتایج مثبت آزمایش

آنتی‌بادی‌های CCP در بیش ‌از ۷۵‌درصد بیماران مبتلا به روماتوئید آرتریت شناسایی می‌شوند و تقریباً هیچ‌وقت در افرادی که فاقد این بیماری‌ها هستند، دیده نمی‌شوند.

در بیمارانی که علائم روماتیسم از خود نشان می‌دهد، نتیجه‌ی مثبت برای هر دو آزمایش آنتی‌بادی‌ CCP و RF، نشانه‌ی احتمال ابتلای فرد به روماتیسم است. نتیجه‌ی مثبت تست آنتی‌بادی‌ CCP و نتیجه‌ی منفی آزمایش RF نشانه‌ی این است که فرد به احتمال زیاد در آینده به روماتیسم مبتلا خواهد‌شد و یا در حال حاضر در مراحل ابتدایی بیماری روماتیسم قرار دارد.

توجه

مطالب نوشته‌شده در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این آزمایش آماده شده است و به‌هیچ‌عنوان نمی‌تواند جایگزین نظر پزشک معالج شما در تشخیص و درمان بیماری‌ها باشد. لطفاً برای هرگونه مشاوره در زمینه انجام و تفسیر آزمایش، به پزشک خود مراجعه کنید.

نام‌های دیگر آزمایش
CCP Antibody, Citrulline Antibody, Anti-citrulline Antibody, Anti-cyclic Citrullinated Peptide, Anti-CCP, ACPA
منابع
A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Antibody. Updated August 13, 2020. Accessed May 17, 2021.
A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Venipuncture. Updated April 26, 2019. Accessed May 17, 2021.
American College of Rheumatology. What is a rheumatologist? Updated June 2018. Accessed May 17, 2021.
American College of Rheumatology. Rheumatoid arthritis. Updated March 2019. Accessed May 17, 2021.
Arthritis Foundation. Rheumatoid arthritis: Causes, symptoms, treatments and more. Date unknown. Accessed May 17, 2021.
ARUP Consult. Rheumatoid arthritis. Updated October 2020. Accessed May 17, 2021.
واتساپ