• 08338385712
  • همه‌روزه (به‌جز روزهای تعطیل) از 6:30 صبح الی 20:30 عصر

آزمایش آنتی‌بادی ضدهسته‌ای (ANA)

آمادگی‌های لازم برای انجام آزمایش
برای این آزمایش، آمادگی خاصی لازم نیست. با این حال، برخی از داروها از جمله قرص‌های ضدبارداری، پروکائین آمید و داروهای ادرارآور تیازیدی، بر دقت این آزمایش تأثیر می‌گذارند. مطمئن شوید که مسئول آزمایشگاه از تمام داروهایی که مصرف می کنید، مطلع است..

معرفی آزمایش آنتی‌بادی ضدهسته‌ای

آزمایش آنتی‌بادی ضدهسته‌ای (ANA) در خون فرد به دنبال آنتی‌بادی‌های ضدهسته ای می‌گردد. ANAها، نوعی آنتی‌بادی به نام اتوآنتی‌بادی هستند که مانند سایر آنتی‌بادی‌ها توسط سیستم ایمنی تولید می‌شوند. برخلاف آنتی‌بادی‌های سالم که از بدن در برابر عوامل بیماری‌زا مانند ویروس‌ها و باکتری‌ها محافظت می‌کنند، اتوآنتی‌بادی‌ها با حمله اشتباه به سلول‌ها و بافت‌های سالم، باعث بیماری می‌شوند.

آزمایش ANA نیاز به نمونه خون دارد که معمولاً از بازوی بیمار گرفته می‌شود. آزمایش ANAs برای کمک به تشخیص و تعیین نوع اختلال خود ایمنی که بر بیمار تاثیر می‌گذارد، استفاده می‌شود.

هدف از انجام آزمایش

پانل آنتی‌بادی ضدهسته‌ای به دنبال آنتی‌بادی‌های ضدهسته‌ای (ANA) می‌گردد. همچنین، این آزمایش سطحی به نام تیتر و الگو را هم اندازه‌گیری می‌کند که می‌تواند مفید باشد. اگر آزمایش مثبت باشد، ممکن است یک پانل آزمایشی برای تشخیص اهداف اختصاصی آنتی‌ژن انجام شود.

چگونگی انجام آزمایش

از نمونه‌ی خونی برای انجام این تست استفاده می‌شود.

تست ANA به چه دلایلی انجام می‌شود؟

اگر علائمی از یک اختلال خود ایمنی، به ویژه لوپوس اریتماتوز سیستمیک دارید، ممکن است به این آزمایش نیاز داشته‌باشید. همچنین اگر علائم غیر‌قابل‌توضیحی مانند آرتریت، بثورات یا درد قفسه سینه داشته باشید، ممکن است این آزمایش انجام شود.

در حین انجام آزمایش

ممکن است به‌هنگام خونگیری کمی درد یا سوزش را در محل فرو رفتن سوزن به بدن احساس کنید. همچنین ممکن است در محل خونگیری کمی احساس ضربان قوی نیز بکنید.

آزمایش آنتی‌بادی ضدهسته‌ای در کرمانشاه

در کرمانشاه برای انجام این آزمایش در اسرع وقت و با بالاترین دقت، می‌توانید به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی مراجعه کنید.

نتیجه نرمال آزمایش

برخی از افراد عادی، سطح پایینی از ANA دارند؛ بنابراین، پائین بودن سطحANA  همیشه غیرطبیعی نیست.

 ANAبه عنوان یک “تیتر” گزارش می‌شود. تیترهای پایین در محدوده ۱:۴۰ تا ۱:۶۰ است. در صورتی که آنتی‌بادی‌هایی علیهDNA  دو رشته‌ای نیز داشته باشید، مثبت بودن آزمایش ANA، از اهمیت بیشتری برخوردار خواهدبود.

با وجود اینکه وجود ANA تشخیص لوپوس اریتماتوز سیستمیک (SLE) را تایید نمی‌کند اما فقدان ANA باعث می‌شود که احتمال وجود این بیماری، بسیار کمتر شود.

اگرچه اغلب ANA با SLE شناسایی می‌شود، با این حال مثبت بودن تست ANA می‌تواند نشانه‌ای از سایر بیماری‌های خودایمنی نیز باشد.

محدوده مقادیر نرمال ممکن است بین آزمایشگاه‌های مختلف به طور نامحسوسی متفاوت باشد.

در مواردی که آزمایش ANA مثبت است، می‌توان برای بدست آوردن اطلاعات بیشتر، آزمایش‌های بیشتری بر روی خون انجام داد.

نتیجه غیرنرمال به چه معناست؟

برای تشخیص SLE، باید ویژگی‌های بالینی خاص و همچنین ANA وجود داشته باشد. علاوه بر این، آنتی‌بادی‌های اختصاصی ANA، به تایید تشخیص کمک می‌کنند.

وجود ANA در خون، ممکن است به دلیل بسیاری از اختلالات دیگر به غیر از SLE باشد که عبارتند از:

  1. بیماری‌های خودایمنی
بیماری بافت همبندی مختلط
لوپوس اریتماتوز ناشی از دارو
میوزیت (بیماری التهابی عضلات)
روماتیسم مفصلی
سندرم شوگرن
اسکلروز سیستمیک (اسکلرودرمی)
بیماری‌های تیروئیدی
هپاتیت خود-ایمنی
لنفوم
  1. عفونت‌ها
ویروس EB
هپاتیت C
ایدز
پاروویروس
توجه

مطالب نوشته‌شده در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این آزمایش آماده شده است و به‌هیچ‌عنوان نمی‌تواند جایگزین نظر پزشک معالج شما در تشخیص و درمان بیماری‌ها باشد. لطفاً برای هرگونه مشاوره در زمینه انجام و تفسیر آزمایش، به پزشک خود مراجعه کنید.

نام‌های دیگر آزمایش
ANA; ANA panel; ANA reflexive panel; SLE - ANA; Systemic lupus erythematosus - ANA
منابع
Alberto von Mühlen C, Fritzler MJ, Chan EKL. Clinical and laboratory evaluation of systemic rheumatic diseases. In: McPherson RA, Pincus MR, eds. Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 23rd ed. St Louis, MO: Elsevier; 2017:chap 52.
American College of Rheumatology website. Antinuclear antibodies (ANA). www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Antinuclear-Antibodies-ANA. Updated March 2017. Accessed April 04, 2019.
Reeves WH, Zhuang H, Han S. Autoantibodies in systemic lupus erythematosus. In: Hochberg MC, Gravallese EM, Silman AJ, Smolen JS, Weinblatt ME, Weisman MH, eds. Rheumatology. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2019:chap 139.
واتساپ