

آمادگیهای لازم برای انجام آزمایش
بسیاری از داروها با این آزمایش تداخل دارند.
• پزشک در مورد قطع مصرف داروهای هر فرد توضیح خواهد داد.
• داروهای مصرفی خود را هرگز بهصورت خودسرانه و بدون مشورت با پزشک قطع نکنید.
معرفی آزمایش ۱۷-هیدروکسی پروژسترون
۱۷-هیدروکسی پروژسترون (17-OHP) نوعی هورمون استروئیدیست که در طی روند تشکیل هورمون کورتیزول تولید میشود. این آزمایش، میزان ۱۷-هیدروکسی پروژسترون خون را برای بررسی و یا ارزیابی هیپرپلازی مادرزادی غدهی آدرنال (CAH) که نوعی بیماری ارثی بوده و با کاهش میزان کورتیزول و آلدسترون مترشحه از غدد فوق کلیوی و افزایش هورمون جنسی ویژهی آقایان (آندروژن) همراه است، انجام میگیرد.
17-OHP از کلسترول مشتق میشود و هورمون استروئیدی فعال نیست ولی هورمون پیشسازی است که قادر به تبدیل به هورمونهای فعال است.
هدف از انجام آزمایش
۱۷-هیدروکسی پروژسترون، آزمایش خونیست که میزان ۱۷-هیدروکسی پروژسترون خون را اندازه میگیرد. این هورمونی است که توسط غدد فوقکلیه و غدد جنسی تولید میشود.
چگونگی انجام آزمایش
برای انجام این آزمایش نمونهی خون لازم است. در بیشتر مواقع، خون از قسمت داخلی آرنج و یا پشت دست گرفتهمیشود.
در نوزادان و یا خردسالان، از ابزار نوکتیزی به اسم لانست برای خراش دادن پوست استفاده میشود.
- خون در لولهی شیشهای کوچکی بهاسم پیپت جمعآوری شده و یا بر روی لام قرار دادهمیشود.
- بانداژی برای جلوگیری از خونریزی در محل خراشدادهشده زدهمیشود.
تست 17-OH Progesterone به چه دلایلی انجام میشود؟
هدف اصلی از انجام این آزمایش، بررسی وجود بیماری ارثی هیپرپلازی مادرزادی غدد آدرنال (CAH) در نوزادان است. این آزمایش معمولاً برای نوزادانی انجام می شود که اندام تناسلی خارجی آنها شبیه به اندام تناسلی پسر یا دختر نیست.
همچنین این آزمایش برای افرادی که در مراحل بعدی، علائم بیماری CAH را از خود بروز میدهد، انجام میگیرد که به آن هیپرپلازی آدرنال غیرکلاسیک (Nonclassical Adrenal Hyperplasia) گفته میشود.
پزشک انجام این تست را معمولاً برای دختران یا خانمهایی که صفات ویژهی آقایان را دارند، توصیه میکند. این صفات شامل:
رشد بیشازحد مو در نواحی خاصی از بدن مثل بدن آقایان
صدای بم و یا افزیش تراکم عضلانی
نبودن قاعدگی
ناباروری
در حین انجام آزمایش
ممکن است بههنگام خونگیری کمی درد یا سوزش را در محل فرو رفتن سوزن به بدن احساس کنید. ممکن است در محل خونگیری کمی احساس ضربان قوی نیز بکنید. همچنین احتمال کبودی نیز وجود دارد ولی بهزودی رفع خواهد شد.

آزمایش ۱۷-هیدروکسی پروژسترون در کرمانشاه
در کرمانشاه برای انجام این آزمایش در اسرع وقت و با بالاترین دقت، میتوانید به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی مراجعه کنید.
نتیجه نرمال آزمایش
نتایج نرمال و غیرنرمال در نوزادانی که با وزن کم متولد میشوند، متغیر است. در حالت کلی نتیج نرمال شامل موارد زیر است:
نوزادان بزرگتر از ۲۴ ساعت
کودکان قبل از سن بلوغ
بزرگسالان
محدوده نتایج نرمال در هر آزمایشگاهی متفاوت است. نمونههای بالا، نتیجهی رایجترین اندازهگیریها برای این آزمایش هستند. برخی از آزمایشگاهها از روشهای اندازهگیری و یا نمونههای مختلفی استفاده میکنند.
نتیجه غیرنرمال به چه معناست؟
سطح بالای 17-OHP احتمالاً به دلایل زیر است:
تومور غدد فوق کلیه
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال (CAH)
در نوزادان مبتلا به CAH، سطح 17-OHP در محدودهی ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ ng/dL یا ۶/۶۰ تا ۱۲۱۲ nmol/L است. در بزرگسالان، نتایج بیشتر از ۲۰۰ ng/dL یا ۰۶/۶ nmol/L احتمالاً به دلیل هیپرپلازی غیرکلاسیک آدرنال است.
مطالب نوشتهشده در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این آزمایش آماده شده است و بههیچعنوان نمیتواند جایگزین نظر پزشک معالج شما در تشخیص و درمان بیماریها باشد. لطفاً برای هرگونه مشاوره در زمینه انجام و تفسیر آزمایش، به پزشک خود مراجعه کنید.
نامهای دیگر آزمایش
منابع
Rey RA, Josso N. Diagnosis and treatment of disorders of sexual development. In: Jameson JL, De Groot LJ, deKretser DM, et al, eds. Endocrinology: Adult and Pediatric. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 119.
White PC. Congenital adrenal hyperplasia and related disorders. In: Kliegman RM, St. Geme JW, Blum NJ, Shah SS, Tasker RC, Wilson KM, eds. Nelson Textbook of Pediatrics. 21st ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2020:chap 594.