
آزمایش فولیک اسید (Folic Acid)

آمادگیهای لازم برای انجام آزمایش
تا ۶ ساعت قبل از آزمایش نباید خوراکی خورده یا نوشیدهشود. پزشک ممکن است مصرف داروهایی که با این تست تداخل دارند مثل، مکملهای فولیکاسید را منع کند.
داروهایی که سطح فولیکاسید را کاهش میدهند: آمینوسالیسیلیکاسید، داروهای ضدبارداری، استروژنها، تتراسایکلینها، آمپیسیلینها، کلرامفنیکل، اریترومایسین، متوترکسات، پنیسیلین،آمینوپترین، فنوباربیتال، فنیتوئین، داروهای درمانی مالاریا، الکل.
معرفی آزمایش فولیک اسید
فولیکاسید همان ویتامین B9 است که برای تولید گلبولهای قرمز خونی سالم ضروریست. این سلولها، اکسیژن را به سراسر بدن منتقل میکنند، بنابراین برای حفظ سلامت کلی بدن الزامی هستند. همچنین، فولیکاسید برای رشد طبیعی جنین نیز مهم است. این ویتامین به رشد سلولها و بافتها کمک کرده و در تشکیل DNA که حامل اطلاعات ژنتیکیست، نقش بازی میکند.
هدف از انجام آزمایش
آزمایش فولیکاسید میزان فولیکاسید موجود در خون را اندازه میگیرد.
چگونگی انجام آزمایش
از نمونهی خونی برای انجام این تست استفاده میشود.
تست Folic Acid به چه دلایلی انجام میشود؟
این تست برای بررسی کمبود فولیکاسید در بدن انجام میگیرد.
فولیکاسید به تشکیل سلولهای قرمز خونی و تولید DNA برای ذخیرهی کدهای ژنتیکی کمک میکند. مصرف مقدار صحیحی از فولیکاسید قبل و طی بارداری از بروز ناهنجاریهای لولهی عصبی مثل اسپینابیفیدا (Spina Bifida) جلوگیری میکند.
مادران باردار یا خانمهایی که قصد باردار شدن دارند، باید روزانه حداقل ۶۰۰ میکروگرم (mcg) فولیکاسید مصرف کنند. برخی خانمهایی که در بارداریهای قبلی خود سابقهی ناهنجاریهای لولهی عصبی دارند، باید بیشتر از این مقدار فولیکاسید مصرف کنند. در مورد میزان مناسب فولیکاسید از پزشک خود سوال کنید.
در حین انجام آزمایش
ممکن است بههنگام خونگیری کمی درد یا سوزش را در محل فرو رفتن سوزن به بدن احساس کنید. ممکن است در محل خونگیری کمی احساس ضربان قوی نیز بکنید. همچنین احتمال کبودی نیز وجود دارد ولی بهزودی رفع خواهد شد.

آزمایش فولیک اسید در کرمانشاه
در کرمانشاه برای انجام این آزمایش در اسرع وقت و با بالاترین دقت، میتوانید به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی مراجعه کنید.
نتیجه نرمال آزمایش
محدوده نتایج نرمال بین ۷/۲ تا ۱۷نانوگرم در هر میلیلیتر (ng/mL) و یا ۱۲/۶ تا ۵۲/۳۸ نانومول در هر لیتر (nmol/L) است.
مقادیر ذکرشده، نتایج رایج حاصل از این تست هستند. برخی آزمایشگاهها از روش اندازهگیری و یا نمونههای متفاوتی برای انجام آزمایش استفاده میکنند.
نتیجه غیرنرمال به چه معناست؟
مقادیر کمتر از حد طبیعی فولیکاسید معمولاً نشانهای از موارد زیر است:
تغذیهی نامناسب
سندروم سوءجذب (مثل اسپروی سلیاک)
سوءتغذیه
تست فولیکاسید در این شرایط نیز انجام میگیرد:
آنمی ناشی از کمبود فولات
آنمی مگالوبلاستیک (Megaloblastic anemia)
مطالب نوشتهشده در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این آزمایش آماده شده است و بههیچعنوان نمیتواند جایگزین نظر پزشک معالج شما در تشخیص و درمان بیماریها باشد. لطفاً برای هرگونه مشاوره در زمینه انجام و تفسیر آزمایش، به پزشک خود مراجعه کنید.
نامهای دیگر آزمایش
منابع
Elghetany MT, Schexneider KI, Banki K. Erythrocytic disorders. In: McPherson RA, Pincus MR, eds. Henry's Clinical Diagnosis and Management by Laboratory Methods. 23rd ed. St Louis, MO: Elsevier; 2017:chap 32.
Mason JB. Vitamins, trace minerals, and other micronutrients. In: Goldman L, Schafer AI, eds. Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2016:chap 218