• 08338385712
  • همه‌روزه (به‌جز روزهای تعطیل) از 6:30 صبح الی 20:30 عصر

آمادگی‌های لازم برای انجام آزمایش
نیازی به آمادگی خاص قبل از آزمایش نیست؛ با این حال، نمونه باید ۳ الی ۴‌ ساعت از بیدار شدن فرد از خواب گرفته‌شود.

معرفی آزمایش پرولاکتین

پرولاکتین، هورمونی‌ست که نقش اصلی آن، تحریک تولید شیر (Lactation) در پستان‌هاست. سطح این هورمون در حالت طبیعی، در خانم‌های باردار و بعد از زایمان بالاست و در آقایان و خانم‌هایی که باردار نیستند، پایین است. این آزمایش، میزان هورمون پرولاکتین موجود در خون را می‌سنجد.

هدف از انجام آزمایش

این آزمایش برای بررسی جریان بی‌دلیل شیر از پستان‌ها یا گالاکتوره (Galactorrhea)، ترشحات غیر‌عادی نوک پستان، قطع شدن چرخه‌ی قاعدگی و یا ناباروری در خانم‌ها، و در آقایان برای کمک به بررسی دلیل کاهش میل جنسی یا انزال دیررس، و شناسایی یا نظارت تولید پرولاکتین از غده‌ی هیپوفیز (پرولاکتینوم – Prolactinoma) انجام می‌گیرد.

چگونگی انجام آزمایش

از نمونه‌ی خونی برای انجام این تست استفاده می‌شود.

تست PRL به چه دلایلی انجام می‌شود؟

آزمایش پرولاکتین در موارد زیر تجویز می‌شود:

در صورت وجود نشانه‌ای از پرولاکتینوم مثل سردرد‌های بی‌دلیل، اختلالات بینایی و یا ترشحات غیر‌عادی و بی‌دلیل از نوک پستان
در صورت تجربه‌ی نازایی یا چرخه‌ی قاعدگی غیر‌عادی در خانم‌ها
در صورت وجود علائمی مثل کاهش میل جنسی، ترشحات نوک پستان و یا نازایی و تستوسترون پایین در آقایان

در حین انجام آزمایش

ممکن است به‌هنگام خونگیری کمی درد یا سوزش را در محل فرو رفتن سوزن به بدن احساس کنید. ممکن است در محل خونگیری کمی احساس ضربان قوی نیز بکنید. همچنین احتمال کبودی نیز وجود دارد ولی به‌زودی رفع خواهد ‌شد.

آزمایش پرولاکتین در کرمانشاه

در کرمانشاه برای انجام این آزمایش در اسرع وقت و با بالاترین دقت، می‌توانید به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی مراجعه کنید.

تفسیر نتایج آزمایش

آقایان و خانم‌هایی که باردار نیستند معمولاً مقادیر کمی پرولاکتین در داخل خون خود دارند. سطح پرولاکتین، باید بر حسب زمانی که نمونه گرفته می‌شود، ارزیابی شود. سطح این هورمون در ساعات مختلف روز، متفاوت است به‌طوری‌که در خواب افزایش یافته و نزدیک به صبح به بیشترین مقدار خود می‌رسد. در حالت طبیعی، نمونه‌ی خون از فرد باید ۳ تا ۴‌ ساعت بعد از بیدار شدنِ فرد از خواب گرفته‌شود.

سطح بالای پرولاکتین در بارداری و بعد از زایمان طبیعی ا‌ست.

سطح زیاد پرولاکتین به دلیل وجود برخی بیماری‌ها نیز مشاهده می‌شود، از قبیل:

تومور‌هایی که پرولاکتین تولید و ترشح می‌کنند (پرولاکتینوم)
اختلال تغذیه‌ای آنورکسی (Anorexia nervosa)
بیماری هیپوتالاموس
کم‌کاری تیروئید
بیماری کلیوی
بیماری کبدی
سندروم تخمدان پلی‌کیستیک
بیماری‌ها یا تومور‌های غده‌ی هیپوفیز

مقادیر پرولاکتینی که کمتر از سطح طبیعی هستند، معمولاً درمان نمی‌شوند ولی نشانه‌ای از کاهش ترشح هورمون‌های غده‌ی هیپوفیز به دلیل بیماری کم‌کاری غده‌ی هیپوفیز است.

توجه

مطالب نوشته‌شده در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این آزمایش آماده شده است و به‌هیچ‌عنوان نمی‌تواند جایگزین نظر پزشک معالج شما در تشخیص و درمان بیماری‌ها باشد. لطفاً برای هرگونه مشاوره در زمینه انجام و تفسیر آزمایش، به پزشک خود مراجعه کنید.

نام‌های دیگر آزمایش
Prolactin Levels Test, PRL
منابع
Shenenberger, D. (2018 March 16, Updated). Hyperprolactinemia. Medscape Endocrinology. https://emedicine.medscape.com/article/121784-overview.
Kattah, J. et. al. (2018 June 11, Updated). Pituitary Tumors. Medscape Neurology. https://emedicine.medscape.com/article/1157189-overview.
Corenblum, B. (2018 April 17, Updated). Pituitary Disease and Pregnancy. Medscape Endocrinology. https://emedicine.medscape.com/article/127650-overview.
(© 1995– 2018). Prolactin, Serum. Mayo Clinic Mayo Medical Laboratories. https://www.mayomedicallaboratories.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/85670.
واتساپ