• 08338385712
  • همه‌روزه (به‌جز روزهای تعطیل) از 6:30 صبح الی 20:30 عصر

آزمایش الکتروفورز هموگلوبین (Hemoglobin electrophoresis)

آمادگی‌های لازم برای انجام آزمایش
نیازی به آمادگی خاص قبل از آزمایش نیست.

معرفی آزمایش الکتروفورز هموگلوبین

هموگلوبین (Hb)، پروتئین موجود در داخل گلبول‌های قرمز (RBCs) خون ا‌ست که در ریه‌ها به اکسیژن متصل شده و اجازه‌ی انتقال اکسیژن در سراسر بدن و حمل آن به سلول‌ها و بافت‌های بدن را به گلبول‌های قرمز خونی می‌دهد.

اختلال هموگلوبین یا هموگلوبینوپاتی (Hemoglobinopathy) نوعی اختلال ارثی‌ است که در آن یا هموگلوبین‌ها شکلی غیر‌طبیعی داشته و یا تعداد آنها کاهش می‌یابد (تالاسمی).

هدف از انجام آزمایش

تست الکتروفورز هموگلوبین، مجموعه‌ای از آزمایش‌ها برای بررسی حضور و یا مقدار نسبی هموگلوبین‌های غیر‌طبیعی‌ است که به‌ منظور غربالگری یا تشخیص اختلالات مربوط به هموگلوبین به‌کار می‌رود.

چگونگی انجام آزمایش

از نمونه‌ی خونی برای انجام این تست استفاده می‌شود.

تست Hemoglobin electrophoresis به چه دلایلی انجام می‌شود؟

تست الکتروفورز هموگلوبین برای بررسی حضور و یا مقدار نسبی هموگلوبین‌های غیر‌طبیعی، در موارد زیر انجام می‌گیرد:

غربالگری:

نوزادان برای بیماری کم‌خونی داسی‌شکل و بتا تالاسمی غربالگری می‌شوند.

غربالگری در دوران بارداری برای والدینی که بیشتر در خطرند، مانند ساکنان مناطق جغرافیایی که شیوع اختلالات خونی در آنجا بالاست، و یا داشتن سابقه‌ی خانوادگی اختلالات هموگلوبین، انجام می‌گیرد. این غربالگری به‌ همراه مشاوره‌ی ژنتیک قبل از بارداری برای تشخیص احتمال ناقل بودن والدین نیز ممکن است انجام بگیرد.

برای تعیین نوع اختلال در والدینِ بدون‌علائمی که فرزند مبتلا به اختلالات هموگلوبین دارند.

تشخیص:

برای تشخیص یا تعیین هموگلوبینوپاتی (هموگلوبین غیر‌عادی یا تالاسمی) در افراد با کم‌خونی بدون‌دلیل و یا کسانی که نتایج غیر‌طبیعی در آزمایش شمارش کامل خون (CBC) دارند.

در حین انجام آزمایش

ممکن است به‌هنگام خونگیری کمی درد یا سوزش را در محل فرو رفتن سوزن به بدن احساس کنید. ممکن است در محل خونگیری کمی احساس ضربان قوی نیز بکنید. همچنین احتمال کبودی نیز وجود دارد ولی به‌زودی رفع خواهد ‌شد.

آزمایش الکتروفورز هموگلوبین در کرمانشاه

در کرمانشاه برای انجام این آزمایش در اسرع وقت و با بالاترین دقت، می‌توانید به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی مراجعه کنید.

چرا نوزادان برای هموگلوبینوپاتی (Hemoglobinopathy) غربالگری می‌شوند؟

غربالگری نوزادان به تعیین اختلالات مادرزادی قابل‌درمان یا قابل‌کنترل چند روز پس از تولد کمک می‌کند. در صورت تشخیص و درمان سریع این بیماری‌ها می‌توان از بروز مشکلات تهدید‌کننده‌ی سلامت یا ناتوانی‌های مادام‌العمر جلوگیری کرد و یا خطر آنها را به حداقل رساند.

تفسیر نتایج آزمایش

نتایج حاصل از الکتروفورز هموگلوبین را باید با دقت تفسیر کرد. در نتیجه این آزمایش، معمولا نوع هموگلوبین موجود و مقادیر نسبی آن گزارش داده‌می‌شوند.

توجه

مطالب نوشته‌شده در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این آزمایش آماده شده است و به‌هیچ‌عنوان نمی‌تواند جایگزین نظر پزشک معالج شما در تشخیص و درمان بیماری‌ها باشد. لطفاً برای هرگونه مشاوره در زمینه انجام و تفسیر آزمایش، به پزشک خود مراجعه کنید.

نام‌های دیگر آزمایش
Hemoglobin Evaluation, Hemoglobinopathy Evaluation, Hb ELP, Hb IEF, Sickle Cell Screen, Hemoglobin Fractionation
منابع
2020 review performed by Sydney Webb Strickland, PhD, DABCC, Director, LabCorp.
(2014) Giardine B, Borg J, Viennas E, Pavlidis C, Moradkhani K, Joly P, Bartsakoulia M, Riemer C, Miller W, Tzimas G, Wajcman H, Hardison RC, Patrinos GP. Updates of the HbVar database of human hemoglobin variants and thalassemia mutations. Nucleic Acids Res. Jan;42 (Database issue): D1063-9. http://globin.cse.psu.edu/hbvar/menu.html.
Weatherall, DJ (2008). Hemoglobinopathies worldwide: present and future. Curr Mol Med 8(7):529-9.
واتساپ