• 08338385712
  • همه‌روزه (به‌جز روزهای تعطیل) از 6:30 صبح الی 20:30 عصر

آزمایش خون مخفی در مدفوع (FOB)

آمادگی‌های لازم برای انجام آزمایش
برخی خوراکی‌ها و دارو‌ها ممکن است نتیجه‌ی آزمایش FOB را تحت‌تاثیر قرار بدهند. رعایت دستورالعمل‌ها و سوال کردن از پزشک در مورد نگرانی‌های خود ضروری‌ست. ممکن است پزشک مصرف این موارد را قبل از آزمایش برای فرد منع کند:

• دارو‌های ضد‌التهابی غیر‌استروئیدی (NSAIDs): مصرف دارو‌هایی مثل ایبوپروفن، ناپروکسن و یا آسپرین را باید ۷‌روز قبل از انجام آزمایش قطع کرد.
با این حال، در صورت ابتلا به برخی بیماری‌های ویژه، بهتر است قبل از قطع این دارو‌ها با پزشک خود مشورت کنید.
• ویتامین C اضافی: باید به‌مدت ۷‌روز قبل از آزمایش از مصرف ویتامین C روزانه بیشتر از ۲۵۰‌میلی‌گرم خودداری کرد. این شامل ویتامین C حاصل از مصرف مکمل‌ها یا منابع دیگر است.
• گوشت قرمز یا نیم‌پز: در حالت طبیعی مصرف گوشت قرمز یا نیم‌پز به‌مدت ۳‌روز قبل از آزمایش ضروری‌ست چرا که مقادیر کمِ خون داخل این گوشت‌ها منجر به بروز نتایج مثبت کاذب می‌شود.
• برخی مواد غذایی دیگر: پزشک ممکن است مصرف برخی خوراکی‌ها را به‌مدت چند‌روز قبل از آزمایش منع کند که این شامل برخی میوه‌ها و سبزیجات خام است.
بهتر است قبل از آزمایش از پزشک در مورد دستورالعمل‌های دقیق سوال کرده و آن را به دقت اجرا کنید تا نتایج دقیقی از آزمایش به دست بیاید.

معرفی آزمایش خون مخفی در مدفوع

آزمایش خون مخفی مدفوع (FOB) وجود خون در مدفوع را بررسی می‌کند. تست FOB شامل کیت‌های جمع‌آوری نمونه در خانه است که باید دو الی سه نمونه‌ی جداگانه‌ی مدفوع جمع‌آوری شود.

هدف از انجام آزمایش

هدف از آزمایش FOB بررسی وجود خونی‌ست که با چشم‌ غیر‌مسلح در مدفوع نمی‌توان دید که به آن خونِ مخفی نیز گفته‌می‌شود.

تست FOB آزمایشی ضروری برای کمک به تشخیص سرطان‌ها، بیماری‌های پیش‌سرطانی و یا سایر مشکلات سلامتی‌ست. از این تست ممکن است برای غربالگری یا تشخیص بیماری استفاده شود.

چگونگی انجام آزمایش

رایج‌ترین روش برای انجام این آزمایش، استفاده از کیت‌هایی برای جمع‌آوری نمونه در منزل است.

تست FOB به چه دلایلی انجام می‌شود؟

آزمایش FOB تستی ضروری برای کمک به تشخیص سرطان‌، بیماری‌های پیش‌سرطانی و یا سایر مشکلات سلامتی‌ست. حتی از این تست ممکن است برای غربالگری یا تشخیص بیماری نیز استفاده شود.

آزمایش خون مخفی در مدفوع در کرمانشاه

در کرمانشاه برای انجام این آزمایش در اسرع وقت و با بالاترین دقت، می‌توانید به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی مراجعه کنید.

تفسیر نتایج آزمایش

نتایج آزمایش FOB به‌صورت مثبت، منفی و یا بی‌نتیجه خواهند ‌بود. نتایج بسته‌به تغییر رنگ کاغذ در برابر برخی مواد شیمیایی متغیر است.

نتیجه‌ی منفی به‌معنی عدم‌وجود خون در نمونه‌ی مدفوع است. نتیجه‌ی مثبت به‌معنی حضور خون در مدفوع‌ست. نتیجه‌ی نامشخص (بی‌نتیجه) به این معنی‌ست که مشکلی در رابطه با نمونه وجود‌ داشته ‌است.

با این که این تست برای تشخیص زود‌هنگام سرطان روده‌ی بزرگ استفاده می‌شود، مثبت بودن نتیجه به‌معنی ابتلای قطعی فرد به سرطان نیست. این آزمایش می‌توان خونریزی دستگاه گوارشی ناشی از سایر بیماری‌ها را نیز بررسی کند. برخی بیماری بیماری‌هایی که سبب مثبت شدن نتیجه‌ی آزمایش FOB می‌شوند، شامل:

پولیپ‌ها
زخم گوارشی
بیماری التهابی روده مثل کولیت
هموروئید
دیورتیکولی

به‌دلیل این‌که بسیاری از بیماری‌ها متجر به مثبت شدن نتیجه می‌شوند، آزمایش‌های بیشتری برای تشخیص دلیل اصلی خون مخفی در مدفوع الزامی ا‌ست.

توجه

مطالب نوشته‌شده در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این آزمایش آماده شده است و به‌هیچ‌عنوان نمی‌تواند جایگزین نظر پزشک معالج شما در تشخیص و درمان بیماری‌ها باشد. لطفاً برای هرگونه مشاوره در زمینه انجام و تفسیر آزمایش، به پزشک خود مراجعه کنید.

نام‌های دیگر آزمایش
Fecal Occult Blood, gFOB, Guaiac FOB, Stool Occult Blood Test, Hemoccult Test, Guaiac Smear Test
منابع
A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Stool guaiac test. https://medlineplus.gov/ency/article/003393.htm
A.D.A.M. Medical Encyclopedia. Colonoscopy. https://medlineplus.gov/ency/article/003886.htm
American Cancer Society. Insurance coverage for colorectal cancer screening. https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/detection-diagnosis-staging/screening-coverage-laws.html
Centers for Disease Control and Prevention. Colorectal cancer screening tests. https://www.cdc.gov/cancer/colorectal/basic_info/screening/tests.htm https://www.testing.com/tests/fecal-occult-blood-test/
واتساپ