• 08338385712
  • همه‌روزه (به‌جز روزهای تعطیل) از 6:30 صبح الی 20:30 عصر

آمادگی‌های لازم برای انجام آزمایش
برای انجام این تست نیازی به ناشتایی یا آمادگی خاص نیست.

معرفی آزمایش دی دایمر

دی‌دایمر (D-Dimer) پروتئینی است که در نتیجه از بین رفتن لخته خون در بدن تولید می‌شود. مقدار این پروتئین در بدن خیلی کم است و یا اصلا وجود ندارد، مگر در مواردی که لخته خون تشکیل و سپس تجزیه ‌شود. در این حالت میزان این پروتئین در خون به تدریج افزایش پیدا می‌کند. این آزمایش برای شناسایی پروتئین دی‌دایمر در خون بکار می‌رود.

انجام این آزمایش برای افرادی که به میزان متوسط و یا کمی در معرض ابتلا به ترومبوزیس (thrombosis) و یا آمبولی ترومبوتیک (thrombotic embolism) قرار دارند مفید است، چرا که نقطه قوت این آزمایش این است که می‌تواند به‌طور اضطراری در اوژانس بیمارستان انجام شود و حضور لخته خون در بدن را تشخیص دهد. منفی شدن نتیجه تست دی‌دایمر نشان می‌دهد که ابتلا به ترومبوزیس خیلی کم است. (ترومبوزیس یعنی تشکیل لخته خونی در عروق، زمانی‌که نیازی به ایجاد لخته نیست). با این حال، مثبت بودن نتیجه نمی‌تواند به‌طور قطعی وجود لخته را تایید کند.

هدف از انجام آزمایش

آزمایش دی‌دایمر برای بررسی مشکلات لخته شدن خون انجام می‌شود. لخته شدن خون مشکلات زیادی را ایجاد می‌کند مثل:

ترومبوز رگی عمقی (DVT)
آمبولی ریه (PE)
سکته
انعقاد داخل عروقی منتشره (DIC)

چگونگی انجام آزمایش

آزمایش دی‌دایمر یک آزمایش خونی است و برای انجام آن باید نمونه خونی از بیمار تهیه شود.

تست دی‌دایمر به چه دلایلی انجام می‌شود؟

پزشک زمانی تست دی‌دایمر را تجویز می‌کند که علائم لخته شدن خون در فرد وجود داشته باشد. این علائم عبارتند از:

تورم، درد، گرم‌شدن و تغییر رنگ پوست پا
درد شدید قفسه سینه، مشکل در تنفس، سرفه همراه با خروج خون
ضربان قلب سریع
خونریزی لثه، تهوع و استفراغ، تشنج
درد شدید معده و عضلات
کاهش ادرار

همچنین پزشک ممکن است آزمایش دی‌دایمر را برای بررسی روند درمانی انعقاد داخل عروقی منتشره (DIC) تجویز کند.

آزمایش دی دایمر در کرمانشاه

در کرمانشاه برای انجام این آزمایش در اسرع وقت و با بالاترین دقت، می‌توانید به مجموعه آزمایشگاهی بوعلی مراجعه کنید.

نتیجه نرمال آزمایش

نرمال بودن آزمایش یعنی نتیجه آن منفی است. این یعنی فرد هیچ مشکلی در لخته شدن خون ندارد. اگر این آزمایش با هدف بررسی روند درمانی بیماری انعقاد داخل عروقی انجام شود، نرمال بودن و یا کاهش سطح پروتئین دی‌دایمر نشان می‌دهد که راهکارهای درمانی موفقیت‌آمیز بوده است.

نتیجه غیرنرمال به چه معناست؟

نتیجه مثبت آزمایش یعنی در بدن لخته‌های خون وجود دارد. این آزمایش محل تشکیل لخته‌ها و نیز علت تشکیل آن‌ها را نشان نمی‌دهد. ممکن است آزمایش به دلایل دیگری مثبت شده باشد و لخته خون در بدن وجود نداشته باشد. نتیجه این تست به دلایل زیر نیز می‌تواند مثبت شود:

بارداری
بیماری‌های کبدی
جراحی و یا آسیب
سطح بالای لیپید و یا تری‌گلیسیرید
بیماری قلبی
سن بالای 90 سال

در صورت وجود یکی از عوامل ذکر شده می‌توان نتیجه مثبت را به عنوان نتیجه منفی در نظر گرفت و به نبود لخته خون در بدن پی برد.

توجه

مطالب نوشته‌شده در این صفحه، صرفاً برای آشنایی شما با این آزمایش آماده شده است و به‌هیچ‌عنوان نمی‌تواند جایگزین نظر پزشک معالج شما در تشخیص و درمان بیماری‌ها باشد. لطفاً برای هرگونه مشاوره در زمینه انجام و تفسیر آزمایش، به پزشک خود مراجعه کنید.

نام‌های دیگر آزمایش
Fragment D-dimer; Fibrin degradation fragment; DVT - D-dimer; PE - D-dimer; Deep vein thrombosis - D-dimer; Pulmonary embolism - D-dimer; Blood clot to the lungs - D-dimer
منابع
Goldhaber SZ. Pulmonary embolism. In: Zipes DP, Libby P, Bonow RO, Mann DL, Tomaselli GF, Braunwald E, eds. Braunwald's Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine. 11th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2019:chap 84.

Kline JA. Pulmonary embolism and deep vein thrombosis. In: Walls RM, Hockberger RS, Gausche-Hill M, eds. Rosen's Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 9th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 78.

Siegal D, Lim W. Venous thromboembolism. In: Hoffman R, Benz EJ, Silberstein LE, et al, eds. Hematology: Basic Principles and Practice. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 142.
واتساپ